Muistikorttiongelma

Säätelin E-M1 Mark III:n juttuja vähän uusiksi ja ajattelin vetäistä uudet asetukset Olympus Workspacen kautta kovalevylle talteen. Kamera piuhalla kiinni työasemaan ja homma käyntiin, kunnes kesken kaiken kone (Win10 64bit) kaatui. Juuri tuossa kohtaa ei ollut aikaa säätää hommaa enempää, joten tilanteen selvittely jäi.

Muutama päivä myöhemmin palasin kuvausretkeltä ja siirtelin kuvia muistikorteilta koneelle. Käytän hommaan erillistä USB-porttiin liitettävää muistinkortinlukijaa sekä Photo Mechanicia. M1X-rungossa olleelta kortilta (Sandisk Extreme 256 Gb) kuvat siirtyivät kuten pitikin. Sitten laitoin M1 Mark III:ssa olleen kortin lukijaan ja saman tien työaseman käyttis kaatui. Kokeilin useampaan kertaan ja tulos oli aina sama, virheilmoituksena oli aina joko CACHE_ERROR tai PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA.

Virheilmoitukset viittasivat käsittääkseni softa- tai USB-porttiongelmaan. Kokeilin liittää kortinlukijaa eri portteihin, ei vaikutusta. Poistin Olympus Workspacen asennuksen, ei vaikutusta. Sitten kokeilin korttia ja kortinlukijaa duuniläppäriin, tuloksena sama ongelma. Jaha. Ongelma taitaakin olla jossain muualla. Kokeilin uudelleen M1X:ssä ollut korttia lukijaan: ei ongelmaa.

Ongelma oli siis kyseisessä kortissa. Jossa olivat tietenkin ne kuvausretken parhaimmat ruudut. Kamera luki kuitenkin korttia ja RAW-kuvat olivat kortilla edelleen tallessa. Miten saisin kuvat imuroitua kortilta talteen?

Päätin kokeilla imurointia Android-kännykän OI.Sharella. Merkitsin kamerasta parhaimmat kuvat (n. 50 ruutua), muodostin WiFi-yhteyden kamerasta kännykkään ja käynnistin siirron. RAW-kuvat siirtyivät kännykkään moitteetta. Kännykästä uploadasin kuvat Googlen Driveen ja sieltä edelleen kiintolevylle talteen ja arkistoon.

Kuvien siirron jälkeen formatoin kortin kamerassa pariin kertaan uudelleen, ja sen jälkeen kortti toimi taas normaalisti.

Teen aina rutiininomaisesti kortin formatoinnin kamerassa, kun olen napannut kuvat talteen. Olisiko edellisessä formatoinnissa mennyt jokin pieleen, vaikka kortti toimikin kamerassa? Vai oliko kortti mennyt kamerassa kortille kuvia kirjoitettaessa solmuun. En tiedä.