Harrastelijan työnkulku

Tuomas Heinosen blogimerkinnästä sain ajatuksen kirjoitella muutaman rivin käyttämistäni työkaluista. Korostan, että näkökulma on harrastelijan.

Ensin muutama sana fyysisestä työskentely-ympäristöstä. Olen tehnyt ns. etätyötä jo vuosia ennen CoVid-pandemiaa, joten kotona on hyvät työskentelyolosuhteet myös tietokoneen ääressä. Varsinainen leipätyö ei liity valokuvaamiseen millään lailla, mutta työssä käyttämäni näytöt olen hankkinut etupäässä kuvien käsittelyä silmällä pitäen. Duuniläppäri on vain duuneja varten.

Työasema ja näytöt

Duunipiste

Työasemana on muutaman vuoden ikäinen hyllytavaraa oleva Dell (Win 10 Pro), prossuna Intelin i5-7500, 24 gigan muistilla ja 250 gigan SSD-levyllä. Minun tarpeisiini toistaiseksi ihan riittävä.

Näyttöinä on kaksi kohtuuhintaista 27″ Dellia. Ykkösnäyttö on UP2716D ja kakkosnäyttö U2715H. Ykkösnäytön saa kalibroitua aika hyvin kohdilleen, kakkosnäyttö toimii lähinnä apunäyttönä.

Harrastushommissa näyttöjen input tulee omalta työasemaltani ja duunihommissa duuniläppärin telakalta. Duunihommissa myös läppärin näyttö webbikameroineen on käytettävissä. Logitechin langaton näppäimistö ja hiiri on kytketty ykkösnäytön USB-porttiin, joten pärjään yhdellä näppiksellä ja hiirellä kahden työaseman systeemissä. Näyttöjä, näppistä ja hiirtä syöttävä työasema valitaan ykkösnäytön valikosta.

Kuvien tallennus

Kuvat ovat ulkoisilla teraisilla SSD-levyillä: ykköslevyllä on kuvat ja kakkoslevyllä niiden kopiot. SSD-levyt vaihdan uusiin aina silloin tällöin.

Kuvatiedostojen hakemistorakenteena on simppeli vuosi (VVVV)/kuvauspäivämäärä (VVVV-KK-PP)/kuvatiedosto (VVVVKKPP-originaalitiedosto).

Kuvien importointi

Kuvat importoin muistikortilta erillisellä USB-kortinlukijalla ykköslevylle. Importointiin käytän Lightroomia tai Photo Mechanicia, riippuen kuvamäärästä.

Jos kuvia on “paljon” niin Photo Mechanic (PM) nopeuttaa työnkulkua. PM käyttää raakakuviin sisäänrakennettua jpg-kuvaa, joten esikatselukuva tulee jo tiedoston mukana valmiina. Kuvien selaamisen ja karsinnan voi aloittaa jo samalla kun PM importoi kuvia.

PM:ssa voi kuvatiedostojen uudelleen nimeämisen parametroida hyvin vapaasti importoinnin (Ingest) yhteydessä. Itse teen näin:

Folder Name: {datesortdash}

Rename Ingested photos as: {datesort}-{filename}

PM:ssa selaan kuvat siten, että ykkösnäytöllä on kansion pikkukuvat ja kakkosnäytöllä valittu kuva niin isona kuin mahtuu. Kuvien selaaminen käy nopeasti nuolinäppäimillä, Z-näppäimellä kuvan saa zoomattua kakkosnäytöllä täyteen kokoon. Valitsen säilytettävät kuvat T-näppäimellä. Kun kansion kuvat on selattu, valitsen ykkösnäytöltä View -> Untagged, valitsen ne kaikki (Ctrl + a) ja painan kylmästi Del-näppäintä.

Tässä vaiheessa kuvat ovat siis jo lopullisessa kansiossaan ja kansioon jäävät jäljelle vain tägätyt kuvat.

Seuraavaksi avaan Lightroomin (LR) Import-moduulin. Avaan (Source) äskeisen PM:ssa käsitellyn kansion ja valitsen yläpalkista Add. Nyt LR ainoastaan lisää jo lopullisessa kansiossaan olevat kuvat LR-katalogiin ja vääntää niistä esikatselukuvat.

Jos kuvia on “vähän”, niin hoidan importoinnin suoraan LR:n avulla. Tällöin valitsen Import-modulissa Copy. LR pystyy nimeämään kuvat samalla tavalla kuin PM:kin, joten kuvatiedostot nimetään aina samalla logiikalla työkalusta riippumatta.

LR:ssa en useinkaan laittele tässä vaiheessa mitään avainsanoja, mutta useimmiten lisään importoinnin yhteydessä Develop Settings -valikosta Adobe Landscape + Lens -valinnan.

Kuvien käsittelystä

Kuvat käsittelen siis LR:lla. Sillä teen myös pääasiallisen kohinanpoiston ja terävöinnin. Tästä joskus myöhemmin ehkä lisää.

Webbiin, Naamakirjaan ja tulosteisiin menevät kuvat viimeistelen Photoshopissa, jossa teen useimmiten kuvien koon muutokset ja kevyen terävöinnin (Smart Sharpen). Joskus harvoin teen jotain alueellisia terävöintejä maskaamalla. Photoshopin käyttäjänä olen itse asiassa aika onneton, sitä työkalua pitäisi opetella enemmänkin.

Kohinanpoistossa joskus hyvin harvoin käytän myös Topaz DeNoise AI:ta, mutta useimmiten pääsen omasta mielestäni parempaan lopputulokseen LR + PS -yhdistelmällä.

Näyttöjen kalibrointi ja kuvien varmuuskopiointi

Näytöt pyrin kalibroimaan noin kuukauden välein SpyderX Pro:lla. Nopea ja kätevä.

Kuvatiedostot ovat siis ulkoisella kovalevyllä. LR:n katalogi puolestaan on työaseman SSD-levyllä.

Aina kun suljen LR:n, se kysyy haluanko tehdä katalogista varmuuskopion. Jos vastaan kyllä, niin LR tekee katalogin varmuuskopion samalle ulkoiselle kovalevylle missä kuvatiedostotkin ovat.

Ja aina kun olen importoinut kuvia, teen myös kuvista varmuuskopion toiselle ulkoiselle kovalevylle. Siihen käytän SynckBackFree-sovellusta, joka peilaa ulkoisen ykköslevyn sisällön ulkoiselle kakkoslevylle.