Pönttöhommaa

Lintukuvausta vaihteeksi alaperspektiivistä lähes pystysuoraan ylöspäin.

Kotipihan kolmessa pöntössä oli vuokralaiset: sini- ja talitintit, sekä kirjosieppo. Kirjosieppopöntössä on vielä asukit ja ruokahuoltohommat kiihkeimmillään.

Tämän kirjosieppopöntön kanssa uhkasi ottaa ohraleipä ja syy on täysin allekirjoittaneen: en tullut keväällä tsekanneeksi pöntön kiinnitysnarun kuntoa. Eräänä sateisena päivänä pönttö oli pudonnut maahan kun kirjosiepot olivat jo pesinnän aloittaneet. En tiedä, oliko pesintä siinä vaiheessa jo hautoma-, vai ruokintavaiheessa, mutta maasta pönttö löytyi kyljellään ja naaras hätäili vieressä. Ei onneksi montaa tuntia ehtinyt maassa olla, mutta tyhmä virhe kaikin puolin.

Ripustin pöntön samoille sijoille takaisin. Ihme kyllä, pariskunta ei pönttöä hylännyt, vaan ainakin nyt näyttää siltä että jälkikasvua on luvassa.

Viritin kameran (E-M1 Mark III + M.Zuiko 12-40/2.8) jalustalle puun juurelle ja seurailin ensin hetken aikaa uskalsivatko siepot jatkaa ruokintaa ylimääräisestä härvelistä huolimatta. Uskalsivat. Erityisesti tällaiset pesintäkuvaukset on syytä tehdä täysin lintujen ehdoilla.

Takanäytöltä oli kätevä tarkistaa sopiva sommittelu. Polttovälinä näissä kuvissa 40 mm. Suljinaika 1/4000, aukko f/4.5, Auto-ISO (max 6400), sarjakuvaus sähköisellä sulkimella maksiminopeudella 60 fps. Manuaalitarkennus haluttuun tasoon.

Kameraa ohjasin kännykällä turvallisen matkan päästä OI.Share-sovelluksella. Sovellus ohjaa kameraa WiFi-yhteydellä. Sovelluksesta voi valita Live View- tai Remote Shutter -toiminnot.

Live View -toiminnolla näkee etsimen kuvan ja kameran asetuksia voi säätää, myös automaattitarkennuspistettä. Tällä toiminnolla kuvatessa on tietenkin viivettä, koska kameran livekuva siirtyy kännykkään.

Remote Shutter on käytännössä lähes viiveetön, tällä kamera ainoastaan laukaistaan ja kuvat näkee kortilta myöhemmin. Erittäin kätevää.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *