Kotkakojuilua

Viime viikolla olin neljä peräkkäistä kojupäivää Finnaturen maakotkakojuilla Utajärvellä. Finnaturella on alueella kolme kuvauskojua. Kojuista kaksi on perinteisiä omatoimikojuja ja yksi on tasokas luksuskoju, varsinainen VIP-kuvauskonttori. Luksuskoju on suunnattu lähinnä kansainvälisille asiakkaille ja Finnaturen kuvauskurssilaisille.

Olin kolme kuvauspäivää omatoimikojuissa ja yhtenä päivänä oli tilaisuus mennä joukon jatkoksi luksuskojuun, jossa kuvausfasiliteetit ovat vähintäänkin kohdillaan.

Kojuihin mennään aamupimeällä ja poistutaan iltahämärissä auringon jo laskettua. Kuvauspäivät ovat siis varsin pitkiä ja neljän peräkkäisen päivän sessiossa unet jäävät vähille. Kojuihin siirtyminenkin vie oman aikansa.

Alueella on Finnaturen lisäksi myös Eero Kemilän kuvauskojuja ja yrittäjät yhdessä pitävät kuvausalueen haaskat tikissä.

Syksyllä ennen varsinaisen hirvijahtikauden alkua kuvauspaikalla ruokailee lähinnä reviirillä pesivä maakotkapari, jolla tänä kesänä oli yksi poikanen. Myöhemmin talvella haaskoilla käy myös muita maa- ja merikotkia.

Maakotkien lisäksi kuvattavaa on paljon, tällä kertaa närhien ja korppien lisäksi varpushaukkoja, kanahaukka ja hiirihaukka. Varpushaukat olivat aamuisin hyvin aktiivisia närhien perässä ja nopeita tilanteita oli paljon. Kanahaukasta en valitettavasti tällä kertaa saanut edes siedettävää lentokuvaa.

Kuvaamisen kannalta yksi päivä ei oikein riitä, sillä itselle oudossa kuvauspaikassa ei ennalta tiedä lintujen lähestymisreittejä eikä valoja. Toki kotkien lähestymisliukuihin vaikuttaa myös tuulen suunta. Toisena ja kolmantena päivänä hommasta alkaa päästä jo jyvälle ja neljäntenä päinä syntyivät ne omasta mielestä parhaimmat kuvat.

Valot olivat kuvausten kannalta hyvät, syksyllä pilviselläkin kelillä värit korostuvat hienosti.

Kalustona mukana olivat E-M1X + M-Zuiko 150-400/4.5 sekä E-M1 Mark III + 40-150/2.8 MC-14 -jatkeella ja ilman. Kotkien kuvaamisessa telezoomilla on todella käyttöä, sillä maakotka siivet levällään vaatii yllättävän lyhyen polttovälin. Närhien kinastelukuvauksissa valovoimallekin on käyttöä.

Kaiken kaikkiaan reissu oli hyvä, täytyy vielä tehdä talviolosyhteissa vastaava retki.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *