Loppusyksyn sekalaisia

Marraskuun kelit Varsinais-Suomessa ovat valokuvauksen kannalta olleet lievästi sanoen paskat. Kameran kanssa heiluminen pimeänharmaassa tihkusateessa ei ole varsinaisesti innostanut. Vaikka revontuliaktiivisuuskin on taas lisääntymään päin, olen nekin onnistunut ryssimään silloin kun taivas on ollut selkeä.

No, ei mopolla mahottomia. Tässä jokin räpsy kuitenkin marraskuulta.

Lintukuvat ovat E-M1X + M.Zuiko 150-400/4.5 -yhdistelmällä käsivaralta. Muut kuvat on räpsäisty E-M1 Mark III rungolla, objektiiveina M-Zuiko 12-100/4 ja 7-14/2.8, sekä Panasonic Leica Summilux 12/1.4.

Esimerkiksi otsikkokuvan otin käyttäen 12-100/4 -objektiivia, LiveND 32 -suodinemulaatiota ja 2 sekunnin valotusaikaa käsivaralta. Vakaaja on käsittämättömän hyvä. Leveä suomaisemakuva on viiden käsivaralta kuvatun vaakakuvan panoraama. Sarjan kahdessa viimeissä kuvassa käytin Starry Sky AF:a, joka helpottaa nimensä mukaisesti tähtitaivaaseen tarkentamista. Viimeisessä kuvassa on käytin LiveComp -emulaatiota: kuva on siis suoraan kamerasta.

Viimeisessä kuvassa objektiivina on edellä mainittu PL Summilux 12/1.4. M.Zuiko-sarjasta puuttuu juuri tuon kaltainen, pimeisiin taivaskuviin soveltuva sääsuojattu, valovoimainen objektiivi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *