Alustavia suhinoita suolla

Tätä raapustellessani kolmen seuraavan päivän revontuliennuste näyttää tältä:

Tulossa on siis ehkä talven toistaiseksi kovin rytinä 17.-18.2. väliselle yölle.

Ennusteesta on tänä talvena 100%:n varmuudella seurannut loogisesti ja väistämättä se, että seuraavien päivien sääennuste näyttää tältä:

Tämän talven säät ovat olleet lyhyesti todettuna aivan paskat.

Parina aamuna olen sopivan sään tullen napannut kevyen piilokojun kainaloon ja suksinut aamupimeässä teerisuolle. Tai siis tänä talvena ei ole suksittu, kun ei ole ollut lunta. Ne vähäiset sulivat tammikuun vesisateissa.

Suo on toki jäässä ja ensimmäisenä aamuna maassa oli sentti, pari valkoistakin. Teerikukkoja tupsahteli tantereelle auringon nousun tietämissä. Kukkopojat katselivat tilannetta, mittailivat hiukan toisiaan, suhahtelivat. Katselivat, kuka porukasta on selvinnyt metsästäjien hauleilta ja talvelta. Kukkoja oli paikalla noin puolet siitä, mitä enimmillään viime keväänä. Mistään soitimesta ei vielä ole kyse, mutta vähän pitää mättäitä potkiskella. Valoa on vielä vähän, aurinko jää metsäsaarekkeen taakse, mutta lumi valaisi tienoon kivasti.

Toisella kerralla vesisade oli taas vienyt lumet. Jää oli enää jäljellä. Hiukan pidemmän aikaa suhisteltiin, ei vielä nokkapokkaan asti. Muutama kukko jäi suolle luppoilemaan auringon nousun jälkeen, kunnes lennähtivät pois.

Katsellaan tilanne parin viikon päästä uudelleen. Jos on keliä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *