Olli Kanerva

Mostly photographs.

Kosmeettista kohentelua


Kotisivut kaipasivat mielestäni uutta ilmettä, edellisen kerran kohentelin ulkoasua syyskuussa 2021.

Yksi syy kohenteluun oli tekninen. Webbisivujen teema oli käynyt jo teknisesti vähän hankalaksi ylläpidettäväksi, siinä kun oli kaikenlaista lisäkilkettä perus WordPress-teemojen lisäksi. WordPressin runko päivittyy tiheään ja niin myös moottorina oleva php. Lisäosien yhteensopivuudesta ei olisi enää kovin pitkälle varmuutta.

Halusin myös rakentaa uuden ulkoasun ilman muita lisäosia kuin kuvagalleriana oleva Envira Gallery.

Palveluntarjoajana on edelleen Cloudcity, johon olen ollut erittäin tyytyväinen.

Tuumasta toimeen.

Cloudcityn hallintapaneeli on näppärä. Ensin kopioin vanhan WordPressin tietokantoineen ja kuvineen uudeksi testiversioksi ja päivitin WordPressin ja php:n uusimmiksi versioiksi. Ja sitten värkäämään ulkoasua.

Paitsi että WordPress ilmoitti mystisestä json-komponentin puuttumisesta, vaikka se kuuluu Cloudcityn php:n perusasennukseen.

Otin yhteyttä Cloudcityn tukeen ja ongelmaan löytyikin ratkaisu muutamassa minuutissa. Vanhassa WordPressissä oli koodiin tinattu kiinni maininta php:n seiskaversiosta, joka tökkäsi. Todennäköisesti tämä oli syntynyt käyttämistäni lisäkomponenteista vuosien mittaan. Hyvä syy päästä niistä eroon.

Ideana oli valita jokin WordPressin vakioteemoista ja värkätä siitä sitten omannäköinen versio. Twenty Twenty-Two -niminen teema näytti paperilla lupaavalta, joten latasin sen uusien sivujen pohjaksi.

Jaha. Uudet teemat toimivatkin teknisesti kokonaan eri tavalla kuin vanhat pohjat. Nyt ollaan menty kunnollisen julkaisujärjestelmän suuntaan: sivut rakennetaan templateista, jotka taas koostuvat erilaisista elementeistä. Tämä on hyvä juttu, mutta rakentelun logiikka on nyt kokonaan erilainen kuin ennen.

Kun otin vanhat sivut pohjaksi, niin olin äkkiä siinä tilanteessa, että en enää hahmottanut mikä tekemäni muutos vaikutti mihinkin. Kiersin ympyrää, enkä enää käsittänyt, miksi sivut eivät toimineet haluamallani tavalla. Näin homma ei etenisi.

Seuraavaksi perustin kokonaan uuden blogiympäristön tällä uudella teemalla, mutta ilman vanhaa sisältöä. Nyt homma valkeni nopeasti ja sain ulkoasusta mieleisen hyvin vähällä vääntämisellä. Rakentelun logiikka on todella simppeli ja monipuoleinen, kunhan sen ensin hiffaa.

Sitten sisältö vanhasta saitista export-toiminnolla ja importti uuteen. Hyvin meni muuten, mutta kaikki Envira Gallerylla tehdyt kuvasetit (146 kappaletta) jäivät siirtymättä. Ne olisi pitänyt siirtää manuaalisesti yksi kerrallaan. Otin tämän tiimoilta yhteyttä Envira Galleryn tukeen, josta tuli vastaus aikaerosta huolimatta muutamassa minuutissa. Totesivat, että laittavat tämänkin ominaisuuden kehityslistoille. Saapa nähdä.

Seuraava steppi oli kopioida jälleen kerran vanha saitti sisältöineen uudeksi WordPress-versioksi. Ensimmäiseksi siivosin pois kaikki tarpeettomat plugarit ja sivupohjat. Asensin teemapohjan ja nyt teeman editointi ja rakentelu hoitui hyvin helposti, kun olin sen jo kerran harjoitellut.

Vielä vähän viimeistelyä ja homma olikin jo julkaisukunnossa. Lopuksi vielä webbiosoitteet sojottamaan oikeisiin kansioihin ja homma olikin valmis.

Ylläpidon kannalta saitti on nyt todella yksinkertainen.

Nelisen vuotta sitten kirjoittelin postauksen OMD E-M1X-asetuksista ja niitä käydään tilastojen mukaan edelleen kurkistelemassa päivittäin. Nyt tein myös OM-1-asetuksista oman artikkelin.

Pyydän, että ilmoittelette mahdollisista bugeista, kiitos!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *