Littoistenjärven silkkiuikut

Littoistenjärvellä pesii vuosittain useampikin silkkiuikkupariskunta. Pesät ovat yleensä rantojen ruovikkojen kätköissä.

Kesällä 2021 tämä pariskunta paritteli ja aloitti pesinnän vasta toukokuun lopulla. Liekö ensimmäinen pesintä tuhoutunut, vai olivatko muutoin vain myöhään liikkeellä?

Uikut parittelivat kahdella eri lautalla, jotka usein rakennetaan vain parittelua varten ja varsinainen pesälautta rakennetaan ruovikkojen sisään. Tämä pariskunta toimi nyt toisin ja rakensi toisesta lautasta varsinaisen pesälautan. Pesälautan kohdalla oli aikaisemmin keväällä nokikanan pesä, mutta syystä tai toisesta se oli tuhoutunut ennen uikkujen saapumista.

Tällä samalla paikalla uikut yrittivät pesiä myös edellisenä kesänä, hautoivatkin jo, mutta silloin koko pesälautta huuhtoutui aaltojen mukana järveen. Nyt pesä näytti tukevammalta ja korkeammalta. Olisi mielenkiintoista tietää, oliko tämä uikkupariskunta sama kuin edelliskeväinen samalla paikalla yrittänyt.

Ruovikko kasvoi pesälautan ympärilä nopeasti, joten en pystynyt seuraamaan pesinnän etenemistä tai mahdollista tuhoutumista. Hyvinhän hommassa lopulta näköjään kävi: uikkupariskunnalla oli heinäkuun alkupuoliskolla kaksi hiljattain kuoriutunutta poikasta.

Muutamana heinäkuun iltana ja hyvin varhaisena aamuna seurailin uikkuperheen touhuja mukavissa valoissa lähellä pesintäruovikkoa. Aikuiset kalastelivat vuoron perään ja sillä aikaa pojat oleskelivat suurimman osan aikaa toisen aikuisen selässä.

Aikuisten kastustaidoissa (tai -tuurissa?) näytti olevan melko iso ero: toinen aikuisista sai saaliin hyvin nopeasti, mutta toinen sai tehdä töitä pitkäänkin ennen onnistumista. Joskus saalis oli poikasille aivan liian suuri, tällöin kalastaja söi saaliin itse. Välillä poikasille syötettiin untuvaa.

Kalusto: OMD E-M1X + M.Zuiko 150-400/4.5