Konehuoneesta, päivää

Takavuosina Olympuksen dirikat olivat sitä mieltä, että puolikaskennoisten silloinen haukuttu kuvakohina poistuisi ongelmalistalta hyvinkin nopeasti ohjelmallisen kohinanpoiston kehittyessä.

Oikeassa olivat. Itse en olisi uskonut, että MFT:ssa ISO 51200 olisi huolellisesti käsiteltynä käyttökelpoinen.

AI-pohjainen kohinanpoisto on mennyt hurjin harppauksin eteenpäin. Kun Adobe lisäsi AI Denoisen Lightroomiin, niin kohinanpoistossa mentiin ihan uudelle levelille. Aikaisemmin käytin joissain tapauksissa Topaz Labsin DeNoise AI:ta, mutta Adoben AI Denoise hakkaa sen mennen tullen.

Ei Lightroomin AI Denoisea ole jokaiseen kuvaan syytä käyttää, tuloksesta tulee edelleen hyvin helposti liian muovinen. Manuaalinen kohinanpoisto pätee edelleen suurimpaan osaan kuvia, mutta kun mennään hämärähommiin, niin silloin on tarvittaessa kaikki jakoavaimet käytössä.

Vanhalle Dell-työjuhdalle Adoben AI Denoise alkoi olla liian työläs savotta kuokkia. Siinä ei iso kasa muistikampoja ja nopeat SSD-levyt auta, jos integroitu näytönohjain on mopo. Ja näytönohjaimesta se kuvankäsittelyn tärkein konekomponentti on tullut. Yhden puolikaskennoisen kuvan denoisettaminen kesti sillä koneella 10…12 minsaa.

Kyllä ne Adoben ohjelmat alkoivat pyöriä välillä takkuillen muutoinkin, eikä myllyyn olisi enää saanut edes Win 11:ta päivitettyä. Oli siis aika tarkastella vaihtoehtoja.

Uutta pelikäyttöön tarkoitettua masiinaa en enää halunnut hankkia, enkä myöskään halunnut käydä selvittelemään itse palikoista kasailua. Siispä katseet käytettyjen suuntaan.

Turun seudulta ei tuntunut sopivaa tähän hätään löytyvän, joten tilasin Oulusta Taitonetti Oy:stä vanhasta työasemasta kunnostetun, pelikäyttöön tarkoitetun koneen.

Masiina on kasattu HP:n Z4 G4-työaseman kuoriin. Kone lienee vanha liisarityöasema, joka on lähtenyt kiertoon on site -takuun päätyttyä. Prosessorina Intel Xeon W-2245 CPU @ 3.90GHz. Koneeseen on laitettu GeForce ATX 4060Ti 8Gb -näytönohjain. Otin koneen 64 Gb:n keskusmuistilla (DDR 4) ja 500 Gb + 1 Tb SSD NVME -kovoilla. Takuu 12 kk. Paketille tuli hintaa puolitoista tonnia. Toimitus Matkahuollolla päivässä Littoisiin, joten nopeaa oli.

Muuten meni hyvin, mutta ohjelmia asennellessa ja konetta rebootatessa 500-gigainen boottilevy alkoi hukkaamaan boottisektoria. Ongelman pystyi ohittamaan, mutta sama ongelma tuli joka kerta rebootatessa. Itseltäni loppuivat keinot kesken, joten kone takaisin takuuhuoltoon.

Se 500-gigainen SSD osoittautuikin vialliseksi. Hiukan nutisin myyjälle, koska asiakkaalle oli selkeästi toimitettu kunnolla testaamaton koneyksilö. Hyvitykseksi laittovat 500 gigaisen tilalle tuplakokoisen ja tietenkin kloonasivat edellisen kovon uudelle levylle. Takuuhuolto meni sinänsä nikottelematta, tyylikkäästi ja nopeasti.

Hyvin tuo on tuossa siitä lähtien kukkunut. Jos Denoise kestää nyt 6 sekuntia, niin sen ehkä siedän. Koko prosessissa eniten tuntuu aikaa vievän uuden DNG:n kirjoittaminen ulkoiselle kovolle. Esikatselukuvat syntyvät muutoinkin vilauksessa. Eikä Develop-moduuli takeltele enää, vaikka olisi paljon maskejakin käytetty.

Asialla on yllättävän suuri merkitys, kun voi nopeasti testailla erilaisia juttuja kuvankäsittelyssä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *