Perseidit

Perseidit, tuo loppukesän meteoriparvi, näyttäytyi täällä taas. Aikaisemmin en ollut vakavammin niitä kuvaillut, mutta nyt päätin yrittää. Keli näytti selkeältä. Tosin suolla on aina usvariski, mutta sinne päätin kuitenkin suksia.

Otin mukaan kaksi OM-1 -runkoa. Toiseen laitoin kiinni M-Zuiko 7-14/2.8 -objektiivin: tällä päätin yrittää pitkiä LiveComp-valotuksia. Toiseen laitoin kiinni Panasonic Leica Summilux 12/1.4 -objektiivin intervallikuvaukselle.

Suolla velloi usva, niin kuin arvelinkin. Käytössäni on vain yksi objektiivinlämmitin ja sen laitoin kiinni LiveComp -yhdistelmään, koska sitä ei voi pyyhkiä keskeyttämättä kuvausta. Puoli kolmen jälkeen yöllä alkoi olla jo niin kosteaa, että kuvaaminen ilman lämmitintä alkoi olla mahdotonta.

Ja näkyihän niitä Perseidejä. Muutaman siedettävän kuvankin sain aikaiseksi.

Kuvaussuuntana olivat kaakko ja eteläkaakko.

M.Zuiko 7-14/2.8 @ 7 mm, LiveComp 10 x 10 s., f/2.8, ISO 1600

Yllä sadan sekunnin LiveComp, vasemmassa reunassa näkyy yksi Perseidi lähellä puiden latvoja, muut viivat ovat satelliitteja.

M.Zuiko 7-14/2.8 @ 7 mm, LiveComp 46 x 25 s., f/2.8, ISO 1600

Yllä olevassa kuvassa Perseidejä vilahtaa kaksi: yksi vasemmassa laidassa ja toinen aivan oikealla.

M.Zuiko 7-14/2.8 @ 7 mm, LiveComp 190 x 25 s., f/2.8, ISO 1600

Yllä olevassa pidemmässä valotuksessa perseidejä näkyy 4. Tarkkasilmäinen näkee myös kameran hiukan tärähtäneen valotuksen aikana, koska pehmeä suo ei ole tukevin mahdollinen alusta. Tämä on joskus LiveComp-valotuksen kompastuskivi, joka voi helposti pilata koko otoksen. Muutoinkin tällä tavalla valotettuna taivaalle tulee liiankin paljon tavaraa.

LiveCompin sijaan tälläkin obiskalla olisi kannattanut kuvata yksittäisvalotuksia intervallilla ja sitten jälkeenpäin yhdistellä Photarissa Perseidit yhteen kuvaan.

Panasonic Leica Summilux 12/1.4, 10 s., f/1.4, ISO 1600

Yllä oleva kuva on yhdistetty kahdesta 10 sekunnin valotuksesta, jolloin kuvaan on saatu peräti kolme Perseidiä. Lisäksi kuvasta on siivottu satelliittien viirut pois.

Panasonic Leica Summilux 12/1.4, 10 s., f/1.4, ISO 1600

Yllä oleva kuva on mielestäni yön onnistunein, myös sommittelultaan. Hirveällä säkällä yhteen valotukseen sattui kaksi Perseidiä. Kuva on muutoin luomu, mutta satelliitit siivottu pois. Jutun kansikuvana on versio, johon jätin myös satelliitit mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *